hírek - Zöld Beruházási Rendszer

Zöld Beruházási Rendszer

Közlemény a Zöld Beruházási Rendszer Energiahatékonysági Alprogram (ZBR-EH-09) lezárásával kapcsolatosan:
 
A 2009.12.15-én meghirdetett Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogramra beérkezett pályázatok támogatási igénye lefedi a jelenleg rendelkezésre álló 2 Mrd Ft-os keretösszeget. Erre való tekintettel a pályázati útmutatóban foglaltak alapján az Alprogram 2010. június 16-án 24 órakor lezárásra kerül.
 
 
 
 
 
 
A pályázat célja: a hagyományos építésű lakóházak jelenlegi óriási energiaveszteségeinek csökkentése. Lehetőséget nyújt a lakosság számára, hogy lakóépületeik felújításával csökkentsék energiafogyasztásukat és a belőle eredő kiadásaikat.
A pályázat támogatja  új építésű, energiatakarékos házak építését is! Feltétel: A+ energiakategória. 
Építszeti Stúdiónk segítséget nyújt a pályázathoz szükséges tervek, épületenergetikai számítások  elkészítésében és a pályázat megírásában is!
 
 
Támogatás nyújtható a nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítására vagy cseréjére, homlokzatok és födémek hőszigetelésére, az épületek lodzsáinak, teraszainak vagy tornácainak beüvegezésére a szoláris nyereségek passzív hasznosítására, az épületek nyári hővédelmének javítására, hővisszanyerős szellőzés kialakítására, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, fűtéskorszerűsítésre és használati melegvízellátás-korszerűsítésre. Támogatható lesz továbbá a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítése, és az épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia- vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése is: napkollektoros és napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk, szélenergia hasznosítása. A pályázaton az új építésű, energiatakarékos házak építése is támogatható. A támogatás egy költségarányos alaptámogatásból és egy hatékonyságarányos, ún. KlímaBónusz támogatásból áll, a kettő együtt akár 60%-os támogatást is eredményezhet. Az alaptámogatás mértéke 30%, beruházás fajtánként maximum 555 ezer – 1,47 millió Ft. A tárca elsősorban a komplex jellegű felújításokat kívánja ösztönözni: amennyiben az épület a beruházás eredményeképp eléri a „C” feletti energetikai kategóriát, a KlímaBónusz támogatásra is jogosulttá válik, ennek mértéke a tervek szerint 10-30% az elért B, A vagy A+ energetikai kategóriától függően, a támogatás mértéke beruházás fajtától függően maximum 200 ezer – 1 millió Ft lehet. A Klímabarát Otthon Programra magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak. A pályázathoz energiatanúsítványt is be kell nyújtani: a beruházást követően az épületnek ugyanis legalább egy energiakategóriát kell javulnia az eredetihez képest, a pályázat kötelező része továbbá a CO2 kibocsátás megtakarításának számítása is.

A támogatás igénybevételére jogosultak köre

Jelen pályázati forrásból támogatást kaphatnak:
Hagyományos technológiával épült ingatlanok esetében:
- természetes személyek,
- lakásszövetkezetek,
- társasházak.
Iparosított technológiával (panel) épült ingatlanok esetében csak természetes személyek pályázhatnak, és kizárólag nyílászáró cserére.

A támogatás típusa: utófinanszírozott vissza nem térítendő támogatás, a számlák alapján. A támogatási rendszert úgy alakították ki, hogy az elsősorban komplex jellegű felújítások megvalósítására ösztönözzön.

Vissza nem térítendő támogatás nyújtható a következő tevékenységekre:

1) Nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje, abban az esetben, ha a beruházással érintett ingatlan fűtési rendszere szabályozott, illetve abban az esetben, ha a két beruházást egyidejűleg kívánják elvégezni.

a) Társasházak esetén az épület külső nyílászáróinak energiamegtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje a lakások legalább 90%-ában elvégzendő, A 90%-os határ elhagyható, ha a tervezett épület a felújítás eredményeképpen eléri legalább a C energiahatékonysági kategóriát. Ezzel egyidejűleg a cserélendő, felújítandó nyílászárók esetében a külső árnyékoló szerkezetek elhelyezése is támogatható, de egy adott homlokzati oldalon valamennyi érintett nyílászáróra fel kell szerelni.

b) A lépcsőházak és az egyéb közös fűtött helyiségek (pl. közös tárolók, stb.) külső nyílászáróinak energiatakarékos felújítása vagy cseréje 100%-ban végezhető el. A lépcsőházi nyílászárók felújítása vagy cseréje 4 esetén a lépcsőházak hő- és füstelvezetésének korszerűsítését is el kell végezni.

2) Az épületek lodzsáinak (illetve teraszainak, tornácainak) beüvegezése a szoláris nyereségek passzív hasznosítására. Minden olyan megoldás támogatható, melynek kedvező energetikai hatása a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet alapján kimutatható és nyáron nem fokozza a  túlmelegedést, azaz a lodzsa átszellőzése biztosítva marad. A beüvegezett lodzsának fűtetlennek kell maradni. (...)

3) Az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló, vagy árnyékvető szerkezetek beépítése. Támogatható minden olyan beavatkozás, melynek az épület nyári szoláris terhelését megfelelő mértékben csökkenti anélkül, hogy a téli sugárzási nyereség csökkenne. (gépi hűtés, légkondicionáló berendezés beüzemelése nem támogatható)

4) Hővisszanyerős szellőzési rendszer létesítése

5) Homlokzatok és födémek hőszigetelése, abban az esetben, ha a beruházással érintett ingatlan fűtési rendszere szabályozott, illetve abban az esetben, ha a két beruházást egyidejűleg kívánják elvégezni. Ezen belül támogatható

a) Az épület valamennyi homlokzatának hőszigetelése.

b) Homlokzati (egy vagy mindkét) végfalak hőszigetelése.

c) Az utolsó fűtött lakószint feletti födém teljes felületének (fölső síkjának) hő- és vízszigetelése, ha az épület lapos tetős szerkezetű, vagy

hőszigetelése és magastető kialakítása, amennyiben a tervezett magastető nem beépíthető kialakítású, vagy az utolsó fűtött lakószint feletti födém teljes felületének (fölső síkjának) hőszigetelése beépítetlen magastető, illetve tetőfelépítmény esetében.

d) Az első fűtött lakószint alatti födém hőszigetelése, amennyiben az első fűtött lakószint alatti födém fűtetlen helyiséggel (például pince, garázs stb.) vagy külső térrel (árkád) érintkezik.

(Ajánlott a homlokzati munkálatokat a külső árnyékolók felhelyezésével egybekötni vagy azok rögzítési helyeit előre kialakítani)

6) Meglévő fűtési és használati melegvíz rendszerek felújítása, korszerűsítése, átalakítása:

a) Az épület (vagy a pályázat tárgyát képező épületrész) hőfogyasztásának szabályozására és mérésére alkalmas eszközök beszerelése.

b) A lakások hőleadóinak egyedi szabályozásához szükséges berendezések (termosztatikus szelepek) beszerelése, 180 m2 feletti lakás esetén helységenkénti szabályozás, időjáráskövető szabályozó automatika (utóbbi központi fűtésű társasházak esetén is)

c) A lakások egyedi hőfogyasztásának mérésére, vagy az épület hőfogyasztásának lakásonkénti költségmegosztására alkalmas mérőeszközök (hőmennyiségmérők és/vagy költségmegosztók) beszerelése.

d) Az épület közös tulajdonát képező fűtési rendszer átalakítása, ezen belül strangszabályozó szelepek beépítése, vagy cseréje, az egycsöves fűtési rendszer átalakítása a hőleadók elé beépített átkötő szakaszokkal, vagy az egycsöves fűtési rendszer helyett új, kétcsöves fűtési rendszer kialakítása.

e) Kazánok, hőközpontok energiatakarékos berendezésekre történő cseréje (30kW feletti készülékek esetén kötelezően normálüzemű helyett kondenzációs kazánra, vagy megújuló energián alapuló rendszerre), valamint szükség szerint a fűtési vezeték felújítása, hőszigetelése, cseréje.

f) Hőleadók energiatakarékos berendezésekre történő cseréje, valamint szükségszerint a fűtési vezeték felújítása, cseréje.

g) Hálózati melegvíz-ellátási berendezések és rendszerek korszerűsítése, energiatakarékos berendezésekre történő cseréje, ha szükséges, a melegvíz- és cirkulációs vezetékek hőszigetelése, ezzel egyidejűleg kötelezően elvégzendő az aknában elhelyezett gépészeti vezetékek aknafalainak megfelelővé tétele, lezárása, aknák szintenkénti szakaszolása.

h) A használati melegvíz fogyasztásának lakásonkénti egyedi mérését lehetővé tevő mérőórák felszerelése.

7) A megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházások az energiatermelésre, a tárolásra, az energia hálózatba való esetleges visszatáplálásra.

a) Napkollektorok (melegvíz termelésre) telepítése (Solar Keymark tanúsítási rendszernek megfelelő rendszerek).

b) Napelemek (áramtermelésre) telepítése (Solar Keymark tanúsítási rendszernek megfelelő rendszerek).

c) Kapcsolt hő- és áramtermelés (földgáz, biogáz) berendezéseinek telepítése.

d) Biomassza (pellet, faháncs) kazánok, fagázosítással működő rendszerek, stb., (különösen napkollektorral párosítva) berendezéseinek telepítése.

e) Hőszivattyú telepítése, ezen belül:

Meglévő geotermikus hő-, vagy balneológiai hasznosítású rendszerekhez hőszivattyús technológia kapcsolása új fogyasztók hőellátására, termál rendszerhez való illesztése.
Új, sekély mélységű talajhő bázisra települő, zárt szondás, vertikális, vagy sekély fektetésű horizontális hőszivattyús technológiák kialakítása,  új, vagy meglévő (átalakítandó) hőellátó rendszerekhez való illesztése.
Meglévő vízbázisra (pl. tó, állandó vízfolyás, ásott kút stb.) települő hőszivattyús rendszerek kialakítása, új, vagy meglévő (átalakítandó)  hőellátó rendszerekhez való illesztése.
A hőszivattyú telepítésre irányuló projekttípusoknál nem támogathatóak azok a rendszerek, amelyeknél nem teljesülnek az alábbi feltételek:

talajszondás, talajkollektoros és vízbázisra épülő hőszivattyúnál az éves becsült COP érték (a fűtési szezonon kívüli villamosenergia  felhasználást nem számítva, illetve a primer oldali szivattyú fogyasztását figyelembe véve) legalább 4,5 (W10/W35 üzemi körülmények esetén), levegő-víz rendszerű hőszivattyúk esetén 3,0 (A2/W35 üzemi körülmények esetén), a gyártó és kivitelező megfelelési nyilatkozatával igazolva (az értékek az EHPA Quality Label tanúsítási rendszer értékeinek felelnek meg).
elkülönült, a hőszivattyút ellátó villamos energia körön külön villamosfogyasztás-mérő óra felszerelése, valamint a fogyasztási adatokat  legalább havi szinten mérő és rögzítő eszköz, valamint külső hőmérséklet mérő és rögzítő berendezés.
 
f)  Szélenergiát hasznosító rendszer (áramtermelés) telepítése. Maximum 50 kVA teljesítményű kiserőművek telepítésére lehet pályázatot benyújtani. (1 KVA=1,25 KW, azaz 50KVA=62,5 KW)
 
Figyelem: Megújuló energia felhasználásával történő fűtés-, hűtés technológia, ill. kazán csere csak abban az esetben támogatható, amennyiben a beruházással érintett ingatlan eredeti állapotában eléri minimum a C  energiakategóriát vagy ha egyéb energia megtakarítást eredményező beruházás (pl. szigetelési munkálatok) egyidejű elvégzése révén az épület eléri a C energia kategóriát!

8) Új építésű, energiatakarékos házak építésének támogatása. Feltétel: A+ energiakategória. 
(Ezen pályázati célra történő pályázás esetén a többi támogatható tevékenységre további támogatás nem vehető igénybe!) Felhívjuk a Pályázók figyelmét, hogy ugyanazon megvalósítási helyre csak egy pályázat részesíthető támogatásban. Két, azonos megvalósítási helyre vonatkozóan benyújtott pályázat közül csak a korábban beadott  pályázat fogadható el.
 
 
 
 
Elnyerhető alaptámogatás mértéke

1) Nyílászáró csere/ nyílászáró utólagos hőszigetelés. Maximálisan figyelembevehető beruházási költség: 1.850.000,- Ft Támogatás mértéke: 30 %, de maximum 555.000,- Ft

2) Fűtés- és használati melegvíz ellátás korszerűsítése. Maximálisan figyelembe vehető beruházási költség: 2.100.000,- Ft Támogatás mértéke: 30 %, de maximum 630.000,- Ft

3) Hőszigetelés. Maximálisan figyelembe vehető költség: 1.800.000,- Ft Támogatás mértéke: 30 %, de maximum 540.000,- Ft

4) Megújuló energiaforrás hasznosítása. Maximálisan figyelembe vehető beruházási költség: 4.900.000,- Ft Támogatás mértéke: 30 %, de maximum 1.470.000,- Ft

Az igényelhető alaptámogatás tehát összesen maximum 3.195.000,- Ft

5) Új építésű ingatlanok támogatása. Támogatott energetikai kategória A+. Támogatás mértéke (lakásonként) 25 000 Ft/m2. Maximális támogatás mértéke (lakásonként) 3 250 000 Ft.

Új épület építése maximum 130m2 –ig támogatható. Nagyobb nettó hasznos alapterületű ingatlan építésének támogatása nem pályázható. A támogatási összegre akkor jogosult a pályázó, ha az igényelt támogatási összeget számlákkal fedezi. Számlával csak olyan költségek fedezhetőek, melyek a pályázat szempontjából támogatható és elszámolható (energiahatékonyságot javító, CO2 kibocsátást csökkentő) tevékenységek megvalósításával kapcsolatosak. 
 
 
KlímaBónusz – hatékonyság arányos támogatás

Az alaptámogatáson felül elnyerhető még KlímaBónusz kiegészítő támogatás is.
Amennyiben a beruházással érintett épület a felújítás eredményeképpen eléri legalább a „B” energetikai kategóriát, akkor a pályázó jogosult a KlimaBónusz támogatásra is, melynek mértéke a beruházási költség 10–30 %-a, az energiakategóriától függően 200.000–1.000.000 Ft közötti érték.
Az állami támogatás mértéke a kiegészítő támogatással együtt nem haladhatja meg a beruházás elszámolható költségeinek 60 %-át.
 
KlímaBónusz támogatás
Kiegészítő támogatás mértéke     10%        20%               30%
Elért energetikai kategória               B                  A              A+
Max. támogatás                         200 000 Ft     600 000 Ft 1000 000 Ft
 
 

A pályázat benyújtása

A pályázatot a Pályázati útmutatóban megjelölt címre kell elküldeni kizárólag postai úton, a számításokat CD formában fogadják.
A Pályázati felhívás, a Pályázati formanyomtatvány (adatlap) és a Pályázati útmutató a KvVM (www.kvvm.hu), és az Energia Központ Nonprofit Kft. (www.energiakopont.hu) internetes honlapjáról tölthető le. 
 
Határidő: 2010. október 30. 24:00 óráig, vagy a keret kimerülése esetén a miniszter döntéséig. (Várhatóan nagy lesz az érdeklődés, így a keret korai kimerülésére lehet számítani)

A pályázat részletei itt olvashatók:
részletek, adatok 

A pályázattal kapcsolatos megjegyzések:

- A pályázati felhívásban az önrész csökkentése érdekében szerepel a „Sikeres Magyarországért” Hitelprogram keretében történő hiteligénylés lehetősége. Ez ügyben telefonon megkerestük az illetékeseket (Energiaközpont, Magyar Fejlesztési Bank, KvVM pályázatkiírója), és azt a választ kapuk, hogy ez a hitellehetőség még nem érhető el.

- Nagy gondot kell fordítani az épületenergetikai szakértő  kiválasztására, mert az állami támogatás mértékének az általa végzett számítások, az energiahatékonysági kategóriába való besorolás és a beruházás végén a tényleges energiamegtakarítás kimutatása az alapja. 
 

Kazinczy Gyöngyvér
+36 20 800 9695
kazinczy@gmail.com 
vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.