hírek - Green Mome

Green Mome

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tisztelettel meghívja Önt
GREEN MOME, avagy hogyan legyen zöldebb című kiállításának megnyitójára

Időpont: 2009. november 24., kedd 18 óra
Helyszín: az egyetem Ponton Galériája (Budapest, I., Batthyány u. 65.)
A kiállítást megnyitja: Dr. Szentpéteri Márton tanszékvezető, MOME
 
 
 
A zöld gondolatok jegyében megrendezett GREEN MOME tárlat az egyetem tanszékein zajló felelős tervezői magatartás elsajátítását szeretné megmutatni a szakmának és a nagyközönségnek egyaránt. Egyfajta ökológiai bölcsességet hordoznak a kiállításra kerülő munkák, amelyek között  kartonpapírból készült bútor, ökoajándék, a recycling jegyében született öltözék, vagy éppen mosódióval működő környezetbarát mosógép egyaránt található.

A világban az 1970-es évek olajválságától kezdve hódítanak egyre nagyobb teret a zöld gondolatok, hiszen a krízis felhívta a figyelmet a természeti erőforrások véges voltára. A '80-as évek környezeti katasztrófái tovább növelték a környezettudatos design jelentőségét, ugyanakkor ebben az időben vált általánossá a felismerés, hogy az iparosodás hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Korunk tervezőinek olyan újfajta érzékenységet kell elsajátítaniuk, amely már generációs távlatokkal is számol, illetve holisztikusan közelít a problémákhoz. Amikor a kortárs designerek alkotnak és jóváhagyják egy tárgy létét, akkor a természeti erőforrások sorsát befolyásolják és a jövő generációk egészségéről, életminőségéről döntenek. A felelős formatervezői gyakorlat szem előtt tartja a termék teljes életciklusát, a nyersanyagok feldolgozásának ökológiai hatását, a gyártási folyamat során felhasznált energiát, minden mellékterméket, az újrahasznosítás lehetőségeit, és a tárgy megsemmisítésének a környezetre gyakorolt végső következményeit is.

A MOME oktatási keretein belül számos olyan évközi feladat és workshop van, amely az optimalizált energia- és nyersanyagfelhasználásra koncentrál, bolygónk holisztikus szemléletére biztat, a betervezett elavulás gyakorlata helyett hosszabb életciklusú, tartósabb termékek kifejlesztését tűzi ki célul, a tervezés során megújuló energiaforrásokra alapoz vagy éppen a szelektív hulladékgyűjtés problémáját járja körül.

A GREEN MOME, avagy hogyan legyen zöldebb kiállítás jelenlegi hallgatók és egykor a MOME-n végzett professzionális tervezők munkáiból válogat.

A kiállítás megtekinthető 2010. január 31-ig, keddtől szombatig 12–18 óra között.
vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.