hírek - Egészség és környezetkárosító polisztirol

Egészség és környezetkárosító polisztirol

A polisztirol szigetelő (hungarocell) veszélyes is lehet!


Érthetetlen, hogy ezek a dolgok sokszor csak utólag derülnek ki…
Mára kiderült, hogy a polisztirol szigetelőanyagok égésgátló adalékanyaga a HBCD igen káros az emberi szervezetre. A HBCD, hexabromocyclododecan rövidebb nevén hexabróm egy vegyület ami arra szolgál, hogy a polisztirol szigetelőanyagok kevésbé legyenek éghetőek.

Eleinte így ismertük ezt az anyagot:
„Az önkioltó EPS égése során kevesebb mérgező gáz és füst szabadul fel, mint a természetes anyagok, pl. a fa, gyapjú, parafa és a műanyagok többségének elégetése során.

Az égésgátló HBCD az égés során nem bocsát ki semmiféle mérgező dioxint vagy furánt – ezt a konklúziót vonta le a német környezetvédelmi minisztérium 1990-ben a 3% HBCD-t tartalmazó polisztirén égése kapcsán (ez ötször több a szokványos értéknél). Ráadásul a HBCD vízben oldhatatlan, így nem forog fenn a talajvízbe való szivárgásának veszélye.”

Mára kiderült, hogy az emberi testben felhalmozódik, mérgező és rontja az ember szaporodó képességét. A HBCD folyamatosan párolog a polisztirol szigetelő anyagokból, és belélegezve az emberi szervezetben felhalmozódik.
A HBCD-k zsírban oldódnak, felgyülemlenek az élőlényekben, a táplálkozási láncban. Nagyon lassan bomlanak csak le a környezetben, és nagy távolságokra eljutnak. HBCD-ket még az Arktiszon is felfedeztek.

Az 1980-as évek óta használják a HBCD-ket, égésgátlóként. Évente körülbelül 20 000 tonnát gyártottak belőlük, a legtöbbet polisztirén panelként, amit épületek szigetelésére használtak. Az extrudált vagy expandált panelek köbmétere egy kilogramm HBCD-t tartalmaz. Ez, a köznyelvben hungarocellként ismert anyag jelentős mennyiségben került be az épületekbe a szigetelés során.
A HBCD egészségi hatásaiként az immunrendszer, szaporító szervek, endrokrin rendszer károsítását említi a szakirodalom, illetve leírják idegméregként való hatását is. Az Environmental Health Perspective 2012 szeptemberi számában egy cikket közöl a HBCD sztereoizomerjeinek ételekben való előfordulásáról. A mintákat dallasi szupermarketekben vették élelmiszerekből 2009-2010 évek során. A 36 vizsgált minta 42%-ból tudták kimutatni a HBCD-t.

Az Európai Kémiai Ügynökség már 2008-ban felvette ezt az anyagot, mint hosszan lebomló, élőlényekben akkumulációra hajlamos és mérgező (Persistent Bioaccumulative and Toxic) vegyületet a nyilvántartásába, az un. REACH direktíva keretében, az Európai Környezeti Ügynökség pedig 2010 óta szerepelteti „gyanús” (Chemicals of Concern) anyagként. Mivel kiderült, hogy ez a vegyület kielégíti a POP fogalmát( Persistent organic pollutant, a környezetben tartósan megmaradó szennyezőanyag), így a kémiai anyagokról rendezett ENSZ konferencián 160 ország döntött úgy május végén, hogy világszerte betiltja ezeknek a vegyületeknek a használatát. A határozatot hivatalosan 2013. május 9-én hozták meg, és egy év átmeneti idő után hatályba lép. A sok épület, amit polisztirénnel szigeteltünk, terhes örökséggé válik, magas ártalmatlanítási költséggel, majd a jövőben.

Talán mondani sem kell, hogy minden kísérletünk, amivel új anyagokat akarunk létrehozni igen kockázatos. A freonról eleinte azt hittük, hogy tökéletesen alkalmas a hűtőgépekbe, mert semmilyen környezeti kárt nem okoz. Aztán észrevettük az ózonlyukat. A polisztirol szigetelő anyagok mára egy igen terhes örökséget jelentenek. Sokmillió m3 van beépítve, ami folyamatosan párologtatja a HBCD-t. Amikor az ezzel csomagolt épületeket le fogjuk bontani, akkor a polisztirol elhelyezése külön költséget fog okozni. Méghozzá nem is keveset. Ha meg nem költünk rá, akkor a mérgező hatásai miatt kell majd a zsebünkbe nyúlni. Vagy ez majd a következő generáció problémája legyen?

Forrás: Kenderház.hu

vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.