hírek - A nemzetközi Zöld Építés Hete 2015

A nemzetközi Zöld Építés Hete 2015

Az idei nemzetközi Zöld Építés Hete a zöldépítésnek a fenntartható jövő elérésében játszott vezető szerepét hangsúlyozza.

Épületeink felelősek a globális energiafelhasználás egyharmadáért és a globális emissziók egyötödéért - és ez a szám 2050-ig akár meg is háromszorozódhat! Így értelmet kap a kijelentés, hogy a zöld épületek motorjává válhatnak a fenntartható jövőért zajló pozitív változásoknak. Többféle módon is: az energiafelhasználás és kibocsátás csökkentésével, a víztakarékossággal, a lerakókba kerülő hulladék csökkentésével, valamint egészséges munkakörnyezet biztosításával. Az idei nemzetközi Zöld Építés Hete, amelyet szeptember 21-27. között tartanak meg az egész bolygón, ennek a vezető szerepnek a kihangsúlyozása jegyében zajlik majd!

A World Green Building Council minden évben kijelöl egy alaptematikát a rendezvénynek, amely köré a nemzeti GBC-k felépíthetik a rendezvény programját. A téma 2015-ben: a "Pozitív változások elősegítése"!

A kezdeményezéshez a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete is csatlakozik majd, többek között az immár hagyománynak tekinthető Green Walk nyílt nap sorozattal! A rendezvénytavalyi kiadásáról itt, míg tavaszi fordulójáról itt olvashatunk.

A nemzetközi Zöld Építés Hetéről

A World Green Building Council ernyőszervezete közös platformot biztosít a nemzeti GBC-k számára, lehetővé téve a nyilvános párbeszédet az épületek jelentőségéről a fenntartható jövő szempontjából. A Zöld Építés Hete globális kezdeményezéséhez világszerte több tucat GBC csatlakozik minden évben, programok százaival, így minden évben ez a rendezvény jelenti a legjelentőségteljesebb és legjobb lehetőséget arra, hogy a nagyközönség figyelmét is felhívjuk a világszervezet tevékenységére! 

Azáltal, hogy a Zöld Építés Hetén az egész világon egyszerre, egyidőben zajlanak a programsorozatok, még jobban lehetségessé válik üzenetünk tolmácsolása, a fenntartható építés sokszínűségének érzékeltetése és a fenntartható környezet megteremtése kollektív küldetésének hangsúlyozása.

Hogyan csatlakoznak a nemzeti GBC-k?

A nemzeti szervezetek teljesen saját hatáskörben döntik el, hogy miként csatlakoznak a meghatározott tematikára épülő globális kezdeményezéshez. Egyes szervezetek nagyszabású rendezvénysorozattal ünneplik a fenntartható építésnek szentelt hetet, míg másoknak mindez kiváló alkalom a tagság motiválására, a kormányzat képviselőinek bevonására és a nemzeti sikertörténetek fókuszba helyezésére.

Az elmúlt években világszerte számos innovatív ötlet valósult meg a Zöld Építés Hetén, például

  •     Fotópályázat Hong Kongban és az Egyesült Arab Emirátusokban,
  •     "Műalkotás szemétből" pályázat Ausztráliában,
  •     Virtuális túra zöld városokba és pop-up zöld iroda Hollandiában,
  •     Túrák fenntartható épületekbe Magyarországon és Új-Zélandon,
  •     Tetőkert-kiállítás Szingapúrban,
  •     Vezetett túrák a fenntartható építés ikonikus épületeibe Indiában,
  •     Gyárlátogatás Franciaországban.

A GBC-k ezenkívül rendeztek még szemináriumokat és webinárokat, konferenciákat és Twitter-diskurzust, online workshopokat és médiakampányokat, de faültetés, a fenntarthatóságot ünneplő meneteket, képzéseket és versenyeket is szerveztek a hét során az elmúlt években.

További infó a Zöld Építés Hetéről a worldgreenbuildingweek.org honlapon, tovább a hugbc.hu honlapon folyamatosan!. 

Forrás:
www.hugbc.hu

vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.