hírek - A Fenntarthatósági dilemma

A Fenntarthatósági dilemma

ALTERNATÍV JÖVŐ - A JÖVŐ ALTERNATÍVÁJA

Dr. Vida Gábor akadémikus: A FENNTARTHATÓSÁGI DILEMMA
 
Időpont: 2010. március 18. 17:00 óra
 
Helyszín: 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2. Építészek Háza, Kandallós terem

„Napjainkra az emberiség növekvő létszámával és egyre hatásosabb technikával teljesen benépesítette és átalakította bolygónkat. A föld, a víz, a levegő élőlényekkel átszőtt globális rendszerében, a bioszféra minket is éltető működésében ezzel párhuzamosan zavarok jelentkeznek. A korábban önfenntartóan vezérelt bioszférát összehasonlítva a jelenlegi fenntarthatatlan „fejlődésünkkel meg kell találnunk a tartós fennmaradásához szükséges lehetőségek kereteit. Az úgynevezett ökológiai lábnyom fogalma a legjobb szemléletes eszköz „fenntarthatóságunk vagy fenntarthatatlanságunk” mérésére.  A visszamenőleg is meghatározott ökológiai lábnyomokból megállapítható, hogy a hetvenes évek végén az emberiség már átlépte bolygónk lehetőségeit, s jelenleg csak egy 30%-al nagyobb Földön nevezhetnénk életmódunkat fenntarthatónak. A helyzet komolyságát tovább fokozza az egyes országok között óriási különbség az egy főre jutó lábnyom területét illetően. Az emberiség legszegényebb és leggazdagabb 20-20%-a között 1970-ben harmincszoros különbség volt, 2005-re ez a különbség hetvenötszörösre nőtt! Az emberiség felfoghatatlanul komoly válaszút elé érkezett. Vagy fel tudjuk fogni a közös ügy előbbre valóságát az egyéni, sőt nemzeti érdekekhez képest, vagy versengve rohanunk egy globális katasztrófa felé. Tévedés ne essék, nem a Föld vagy akárcsak a bioszféra megmentése a cél. Mindkettő túlélne egy efféle katasztrófát. A tét „csupán” az emberiség.”
 
 
A CSÜTÖRTÖKI ISKOLA alkalmai olyan civil fórumok, ahol az értelmes beszéd, a párbeszéd, az igényes közgondolkodás módszerével keressük az okokat, magyarázatokat és válaszokat. A tavaszi félév tematikája: az alternatív jövő – a jövő alternatívái. 

A Magyar Építészek Szövetsége - Falufejlesztési Társaság rendezvénye, melyet továbbképzési kreditpontot nem igénylők előzetes regisztráció nélkül, ingyenesen látogathatnak! 
vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.