hírek - Épületenergetikai tanúsítvány: kötelező?

Épületenergetikai tanúsítvány: kötelező?

Mi a helyzet most?

Az épületenergetikai tanúsítvány kiállítása korábban önkéntes volt, 2012. január 1-től azonban már kötelező a használt lakások eladásánál, illetve az egy évnél hosszabb bérbeadásánál is, bár jelenleg még a fölhivatalban enélkül is bejegyzik az új tulajdonost. Ha az eladó nem kéri ki, szabálysértési vétséget követ el, és legfeljebb ötvenezer forintra büntethetik. A Belügyminisztérium és az ingatlanosok szerint leginkább a vevői nyomás hathat az eladókra. 

 

A szabály szerint a lakások energetikai minőségét értékelő okiratot az eladónak kell beszereznie, legkésőbb az adásvételi vagy a bérleti szerződés megkötéséig. Ennek elmulasztása esetén a szabálysértésekről szóló kormányrendelet 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet 31. § (1) a) pontját lehet alkalmazni, konkrétan azt, hogy "aki a jogszabályban előírt bejelentési, adatszolgáltatási, nyilvántartási kötelezettségének nem tesz eleget, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható", ezt pedig a vevő is bejelentheti a szabálysértési hatóságnál. Hozzátették azt is, hogy a jövőben "hatékonyabb szankciókat szándékoznak előírni". Egy 2010-es uniós irányelv ugyanis előírja, hogy büntetést kell bevezetni, melyet legkésőbb 2013. január 9-től kell a gyakorlatban alkalmazni. 

Mi várható 2013. január 9-től?

Ami a legjelentősebb változás, hogy az ingatlan értékesítésre vagy bérbeadásra való kínálásakor a reklámban fel kell tüntetni az épület vagy önálló rendeltetési  egység energetikai minõség szerinti  besorolását!

Az adásvételi/bérleti szerződésnek tartalmaznia kell a tanúsítvány kódját, így bemondásra, valós tanúsítvány nélkül nem jöhet létre a szerződés, mint ahogyan az ma gyakran tapasztalható.

Az átírásnál a tulajdonjog-bejegyzési kérelem mellett az energiatanúsítványt is csatolni kell majd a földhivatalhoz. 

2015 december 31. után: 

Bérbeadás esetén már nem csak az egy évnél hosszab időre kiadott ingatlanokra kell kérni tanúsítványt, hanem minden esetben.

 

Tanúsítási díjaink megtekinthetők az alábbi linken: díjak 

 

 

vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.