építőanyagok - Szóda régi olaj- és viaszmázak eltávolítására

Szóda régi olaj- és viaszmázak eltávolítására

Megvásárolható: ZöldBolt
 
Leírás

A szóda évszázadok óta a háztartások egyik alapvető tisztítószere. A szódát hagyományosan az egyiptomi, valamint észak- és dél-amerikai ún. ”nátrontavak” vizének elpárologtatásával, vagy a konyhasóban gazdag tengeri vagy tengerparti növények égetésével nyerték. A nagyobb tisztaság érdekében 1850 körül ezeket a módszereket vegyipari eljárások váltották fel. Ma egyre gyakrabban vonják ki a szódát újra a nátrontavak vizéből, mivel ez a folyamat, a tisztítást is beleértve, sokkal kevesebb energiát igényel. 

Felhasználási területek

Régi olaj- és viaszmázak kíméletes eltávolítására, lakkozott vagy olajjal kezelt felületek kimaratására vagy tisztítására, mosóvíz lágyítására.
Algák és penészgombák eltávolítására fa- és kőfelületekről, zsírmaradványok és szennyeződések feloldására (pl. edényeken és serpenyőkön), a gipsz kötési idejének meghosszabbítására.
 
Alkalmazás
 
Régi olaj- és viaszmázak kíméletes eltávolítására
Esetenként a régi olaj- és viaszmázak szódával is eltávolíthatóak, ezért megéri ez a nagyjából ártalmatlan tisztítószert kipróbálni, mielőtt egy erősebb, oldószertartalmú páchoz folyamodnánk. 
3 púpozott evőkanál szódát oldjon fel 1 liter forró vízben. Az oldatot egy szivaccsal vigye fel az eltávolítani kívánt viasz- vagy olajmázra és hagyja 5-10 percig hatni. A régi bevonat barna folyadékká oldódik. Tiszta vízzel mossa le, és egy nap száradás után, semlegesítés céljából, kétszer kenje be háztartási ecettel. Az esetleges simára csiszolás után következhet az új bevonat felvitele.
Figyelem! A cserzőanyagot tartalmazó fafajták (pl. tölgy) a szódától sötétre színeződnek. Használat előtt célszerű nem látható helyen kipróbálni.
 
Lakkozott vagy olajjal kezelt felületek kimaratására, egy új bevonat előkészítéseként
2 evőkanál szódát oldjon fel 1 liter meleg vízben, és súrolja be vele a kilúgozandó felületet, esetleg hagyja állni 1-2 percig. A szóda az olaj- vagy lakkréteg eddig sima felületét tompává változtatja, amelye immár felvihető az új olajkezelés. 
A szódával való kilúgozás tehát a lecsiszolás alternatívája, amellyel elkerülhető a csiszolással járó porképződés.
 
Lakkozott felületek (ajtók, ablakkeretek) kíméletes tisztítására, szalmiákszesz helyett
1 evőkanál szóda 1 liter vízhez, a kezelés után tiszta vízzel mossa le.
 
Algák és penészgombák eltávolítására fa- és kőfelületekről
A felületet szódás vízzel (1 evőkanál szóda 1 liter vízhez) és gyökérkefével súrolja le. Az algákat és gombákat a szóda erősen lúgos kémhatása pusztítja el. Olajmázzal való utókezelés előtt mindenképp semlegesítse háztartási ecettel (1-2 alkalommal bőségesen kenje fel és hagyja megszáradni).
Figyelem! A cserzőanyagot tartalmazó fafajták (pl. tölgy) a szódától sötétre színeződnek. Használat előtt célszerű nem látható helyen kipróbálni.
Ezzel az eljárással deszkák, polcok és szaunapadok is tisztíthatók és fertőtleníthetők.
 
Zsírmaradványok és szennyeződések feloldására (pl. edényeken és serpenyőkön)
Megfelel nemesacél és zománc tisztítására, nem alkalmas alumínium és vas esetében.
Az edényben forraljon fel 1/2l vízben 1-2 evőkanál szódát, makacs szennyeződések esetén hagyja állni éjszakára. Kíméletesen feloldja az odaégett maradványokat.
 
Kellemetlen szagok és dugulások eltávolítására, pl. lefolyókban
2-3 púpozott evőkanál szódát oldjon fel 2 liter forró vízben és öntse a lefolyóba. Hagyja néhány órát hatni, majd alaposan mossa át a lefolyót.
 
A gipsz kötési idejének meghosszabbítására
Egy csipet szódát a gipszmasszához keverve a megkötési idő lényegesen meghosszabbítható. 
vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.