Elektromos termékek - Automatikus áramtalanító elosztó

Automatikus áramtalanító elosztó

A Go Green intelligens elosztó, segítségével automatikusan áramtalaníthatjuk a számítógéphez kapcsolódó berendezéseket.

Ár: 5990 Ft

Megrendelhető: zöldbolt.hu


Sok olyan háztartási készülék található az otthonunkban, amelyek készenléti állapotban folyamatosan használnak energiát, ezáltal jelentõsen hozzájárulnak a világ üvegházhatású gázkibocsátásához. Ilyen berendezés például a TV, a parabolaantenna, a hi-fi torony, a számítógép, a monitor, a nyomtató , stb. Az intelligens elosztó ezeket a berendezéseket automatikusan áramtalanítja attól függõen, hogy azok használatban vannak vagy sem.

Mire jó az Intelligens elosztó?

1, Jelentõsen csökkenti a rácsatlakoztatott berendezés-csoport készenlétienergia-felvételét, ezáltal a közvetett szén-dioxid kibocsátását, úgy,  hogy a berenedezést automatikusan kikapcsolja.

2, A készülékbe épített biztosíték segítségével védi a rá csatlakoztatott berendezéseket a villám okozta esetleges károsodásoktól.

Hogyan mûködik az Intelligens elosztó?

Az elosztó egyik végén található az elsõdleges aljzat. Amikor az ezen az aljzaton lévõ készülék készenlétre vált, a berendezés a többi dugaszolóaljzaton automatikusan megszünteti az áramellátást. Azt, hogy mekkora legyen az az áramfelvétel, amelynél az aljzatnak áramtalanítani szükséges a készülékre csatlakoztatott berendezés-csoportot, egy egyszerû potméterrel állíthatjuk be (10-80 Watt közötti értékek között). 

Az Intelligens elosztóhoz összesen 1000 W teljesítményû berendezés-csoport csatlakoztatható, 8 dugaszolóaljzaton keresztül. 

Mennyi áramot és mennyi pénzt takaríthatunk meg az intelligens elosztóval?

Az irodai számítástechnikai eszközeink alapján számolunk, a stand-by fogyasztásokat a Go Green energiafogyasztás mérõvel mértük meg: 

Laptop - 2,8 W 
Nyomtató - 2,7 W 
Router - 5,8 W 
Szkenner 1,3 W

Feltételezzük, hogy ezeket a berendezéseket nem áramtalanítjuk, amikor nem használjuk a gépeket (természetesen nem teszünk így, de sok helyen ez a gyakorlat). A mi esetünkben a számítógépek napi ~6,5 órát üzemelnek, ami a fennmaradó idõben  17,5 óra  az elõzõkben részletezett fogyasztást jelent. Ez egész évre számolva 80, csak a hétvégéket számítva 48 kWh/év áram felhasználást jelent. Mindez 50 Ft/kWh áramdíjjal számolva éves szinten 2400 illetve 4000 Ft költség megtakarítást is jelent. 

A stand-by üzemmód:

A készenléti állapotban üzemelõ háztartási gépek, szórakoztató elektronikai készülékek és irodai eszközök energiafogyasztása együttesen egy háztartás áramfogyasztásának akár 10-15%-át is elérhetik. 

Számos elektromos készülék akkor is fogyaszt áramot, amikor nem használjuk: EU-s adatok szerint Európában évente 80 terrawattórányi áram (nagyjából 11 erõmû éves áramtermelése) vész kárba a különféle készülékek készenléti (stand-by) fogyasztása miatt. Az ilyen mértékû pazarlás nemcsak a fogyasztók költségeit növeli, hanem jelentõs környezetszennyezõ hatása is van. 

Egy átlagosan felszerelt magyar háztartás éves stand-by fogyasztása elérheti a 440 kWh-t, ami nem sokban különbözik más EU-s országok fogyasztásától. A stand-by fogyasztás így évente 20-30 ezer forinttal növeli a háztartások villanyszámláját. Az Émász oldalán összeállítást találunk néhány jellemzõ háztartási áramfogyasztó átlagos stand-by fogyasztásáról. Fogyasztásmérõ segítségével magunk is utánajárhatunk, hogy elektromos készülékeink kikapcsolt állapotban mennyi áramot fogyasztanak.

Mit tehetünk? 

A probléma legegyszerûbb orvoslása, ha használat után kihúzunk minden elektromos készüléket a hálózatból, vagy kapcsolható elosztókra kötjük azok többségét, és azt kapcsoljuk ki. Ez persze elég körülményes, és egyes készülékek esetében nem is célszerû (pl. fax). Alternatívaként az ún. stand-by killerek alkalmazását tudjuk ajánlani (mint például ez a berendezés), amelyek  segítségével Ön is csökkenteni tudja háztartási készülékeinek készenléti áramfogyasztását.
vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.